We leven in een tijdperk waarin we steeds minder papier gebruiken en steeds meer digitaal gaan doen. Dat is om vele redenen een goed idee, maar er gaan daarmee ook een aantal zaken verloren die om diverse redenen toch een plekje mogen krijgen. Geïnspireerd op ervaring van mijzelf en anderen, films en fantasie is het volgende lijstje ontstaan:
1. PAPIEREN VLIEGTUIGJES
Hoe leuk is het om van een papiertje een vliegtuigje te vouwen. Als het papier uit de werkplek verdwijnt, houdt dat misschien ook wel op.
Mensen zijn daar toch wel creatief in: zo was ik laatst bij de wedstrijd Feyenoord – Zwolle en daar bleken de programmaboekjes ook uitstekend geschikt om vliegtuigjes te maken. Maar ja, wat als dat ook ophoudt…
TIPJE:
Voel je vrij om het vliegtuigje hiernaast op te slaan en naar iemand te mailen. Dat lijkt er dan toch nog een beetje op.
2. DIE GEPASSIONEERDE SCENES
Je kent het wel uit de films, of misschien wel uit je eigen fantasie of ervaring: de gepassioneerde scenes waarbij hij of zij het zoenen stopt, om met één grote armbeweging het bureau leeg te vegen en vervolgens de ander op te zetten en dan … vul maar in…
Maar wat nu als er niets meer is om van het bureau af te vegen. Geen papieren dossiers of stapels post-its die door het kantoor vliegen, geen bakjes met pennen die later weer gesorteerd moeten worden. Dan is de schwung er wel een beetje af…
En om nou in plaats daarvan je laptop tegen de muur te gooien… dat gaat misschien ook wel wat te ver…
3. HET GELUID VAN SCHEUREND PAPIER
In elke familie is er wel één: die grappige oom ene die doet alsof hij een papiertje doorscheurt, compleet met de mimiek, de beweging van het papiertje en het geluid. Het geluid ontstaat door een flinke hoeveelheid lucht tussen de tanden door te persen. Let op: lipjes getuit!
Dat lijkt nergens op als je dat met je iPad probeert te doen en bovendien is het passende geluid ook ineens een stuk ingewikkelder geworden
4. DE KAMFLUIT
Neem een ouderwetse kam waarmee je je haren netjes kunt maken, en een stukje papier. Je kunt daar geluid en zelfs muziek mee maken. Leg het papiertje op de kam en zet je lippen erop. Neurie nu en als je dat goed doet, krijg je een resonantie waarmee menig artiest al eens op een podium de zaal plat mee kreeg.
Ik vond een vlogger die daar een instructiefilmpje voor gemaakt heeft. Bestaat dus al, anders had ik er zelf een gemaakt. How to Make a Comb Instrument
5. PAPER-CUTS
Iets minder leuk misschien, maar niet iets om snel te vergeten. Alleen het woord al roept herinneringen op. Papier is verrassend scherp aan de rand. Iedereen die regelmatig aan een enveloppe likt of brieven vouwt weet hoe het voelt.
Voor een impressie: de heren van Jackass hebben daar ook eens mee geëxperimenteerd. Hoef ik gelukkig zelf ook geen filmpje van te maken… Jackass Paper Cuts
6. DE POST-IT
En dan bedoel ik meer de artistieke vormen van bewerken en verwerken of het vermaak dat je met post-its kunt hebben. Iemand volplakken met post-its of diens bureau of auto. Zo nu en dan kom je weer iets briljants tegen met post-its, zoals deze jaarlijks post-it show in Los Angeles. https://www.giantrobot.media/stories/2017/12/11/post-it-show
Uiteraard kun je proberen je iPad aan iemand vast te plakken, maar of dat het nou waard is….
7. IN DE KLAS 1: BRIEFJES
Elkaar stiekem briefjes doorgeven, in de hoop dat de leerkracht ze niet onderschept en eventueel ook nog – alsof je nog niet voor schut stond – hardop voor gaat lezen. Onderwerpen zijn toch heel variabel, van onschuldige prietpraat tot plagerijen en soms zelfs liefdesverklaringen, die vanaf de afzender via vele handen bij de beoogde ontvanger terecht zouden moeten komen.
Tegenwoordig stuur je gewoon een appje en die kan niet zomaar even onderschept worden. De spanning is er dan wel een beetje af natuurlijk
8. IN DE KLAS 2: DE PROP PAPIER
Stel: je zit in de klas en je verveelt je een beetje. Of heel erg. Dan kan het erg vermakelijk zijn om een stuk papier tot een propje te maken en ergens heen te gooien. Een mooie variant daarop is de prop papier waar iemand flink op heeft zitten kauwen. Die blijft in het algemeen goed aan het doel plakken. Dat kan het plafond zijn, of een persoon naar keuze. Uiteraard wil ik hier niemand mee inspireren.
Je kunt dit ook inzetten in het kader van bewegend leren, zie deze video door Meester Niels Beweegt. Daarmee inspireren is wél een goed idee: bewegend leren sneeuwballen gooien
9. ORIGAMI
Een vaardigheid waar in Nederland na de tweede groep van de basisschool nauwelijks nog aandacht aan gegeven wordt, maar in Japan bijna religieuze proporties aanneemt. De prachtigste vouwwerken ontstaan uit een eenvoudig papier, zoals bijvoorbeeld te zien op de website Colossal: https://www.thisiscolossal.com/?s=origami.
Ja, er zijn laptops in omloop die je om kunt vouwen om er een tablet van te maken en de grote techniekbedrijven zijn inmiddels wel zover dat er flexibele schermen gemaakt kunnen worden. maar ook daar zou ik voorlopig nog even geen kraanvogel van vouwen.
10. ”SCHOP ME”
Een suggestie die iemand deed om deze top 10 te volmaken was het briefje op de rug met deze uitnodigende tekst. Op dit moment waarschijnlijk wel genoemd in alle pest-protocollen op scholen, maar in mijn tijd was dat toch een soort lopende grap, waarbij iedereen eens in de zoveel tijd roulerend óf dader óf slachtoffer óf omstander óf medeplichtig was.
HEB JIJ ER OOK ÉÉN?
Mocht je nou nog meer ideeën hebben om dit lijstje mee aan te vullen: reacties zijn welkom!