Een scriptie schrijven in Word

20-03-2023

Een scriptie schrijven in Word

EEN SCRIPTIE MAKEN IN MICROSOFT WORD, TIPS VAN SANDER KATS!

Ben je komende schooljaar toe aan het maken van een scriptie om af te studeren? Of had je het al klaar moeten hebben, maar loop je tegen de opmaak in Word aan?
Hieronder een paar handige tips!​

​1) Sla je scriptie op in One Drive

Het voordeel van je scriptie maken in OneDrive is dat het automatisch opgeslagen wordt. Bovendien kun je het delen met je scriptiebegeleider, zodat er feedback in het document zelf gegeven kan worden, middels Opmerkingen. Een paar voordelen daarvan zijn:

  • Geen heen en weer ge-e-mail van hetzelfde bestand, maar samenwerking in hetzelfde document;
  • Geen fysieke opslag, dus ook geen kwijtgeraakte USB-sticks, of meegebrachte virussen;
  • Reageren en een gesprek starten met je begeleider in de opmerkingen alvorens ze in je scriptie toe te passen;
  • Met @vermeldingen kunt werken om je begeleider meteen op de juiste plek te krijgen. Bij het @vermelden in een opmerking krijgt de ander een mail met een koppeling naar exact de juiste plek in het document. Dat scheelt zoeken en een heleboel tijd.

2) Maak gebruik van tekststijlen

Foto

Door bij Start -> Stijlen alle stukken tekst te markeren kun je heel eenvoudig en heel snel een opmaak toepassen op het gehele document. Kies Standaard voor inhoudelijke tekst, Kop 1 voor hoofdstukken, Kop 2 voor paragrafen, etc.
Kies vervolgens bij Ontwerpen voor een stijl naar voorkeur, of maak er zelf een.
Wil je je Hoofdstukken en paragrafen genummerd hebben, selecteer dan je eerste hoofdstuk en pas een opsomming met meerdere niveau’s toe. Leer Word vervolgens hoe je dat overal wilt, door met rechts op de knop Kop 1 te klikken en te kiezen voor Kop 1 bijwerken om met de selectie overeen te laten komen. Alle hoofdstukken worden nu automatisch bijgewerkt naar de gewenste stijl; zo hoef je nooit meer handmatig door je document te zoeken of alles wel klopt.​

Download het Word-document voor meer tips!

In het Word-document dat bij deze blog is gevoegd, staan nog meer tips, over automatische inhoudsopgave, literatuur en bibliografie, voetnoten, overzicht houden en nog meer.

Deel dit: